HISTÒRIA
Per conèixer la història de la Farinera no ens hem de situar tan lluny: ens trobem entre els anys 1893 i 1894, quan un home anomenat l’Alet va decidir construir una estructura de tres edificis amb l’herència dels seus nebots: la Filomena i en Miquel Llorens.
La Farinera formava part d’aquest conjunt de tres edificis que va construir l’Alet, juntament amb una fàbrica de ciment i una serradora. Actualment, d’aquest conjunt només se’n conserva gran part de l’estructura de la Farinera i la nau de la Serradora. De la Fàbrica de Ciment no en queden restes físiques, malgrat que, si ens hi fixem bé, veurem com al voltant encara hi ha algunes restes que són testimonis d’aquesta fàbrica, avui desapareguda.
La Farinera suposa un testimoni de l’evolució de l’activitat industrial al municipi de Santa Coloma de Queralt. Ens permet fer un repàs històric de la industrialització de l’últim segle, des de l’activitat preindustrial, passant per les diferents adaptacions tècniques i tecnològiques que ha requerit la modernització dels sistemes i maquinàries, fins a arribar a l’any 2003, quan va tancar les seves portes.
De fet, als primers anys era una única màquina de vapor la que feia anar aquestes tres indústries. Avui en dia encara en podem veure la xemeneia, l’única que segueix en peu de tot el nucli urbà de Santa Coloma de Queralt. Més tard, va passar a funcionar gràcies a l’adaptació del sistema elèctric.
PROJECTE
El projecte de La Farinera pretèn convertir l’espai en un dinamitzador sociocultural. Un lloc que uneix el museu, un centre d’interpretació i un espai polivalent amb un centre de coneixement i dinamització del blat i del territori.
D’aquesta manera, s’estableixen tres grans àrees d’acció estratègica que es desglossen en diferents objectius;

- Esdevenir espai connector i impulsor d’iniciatives amb capacitat d’establir aliances publicoprivades.
- Establir una dinàmica organitzativa d’interacció centrada en la innovació metodològica i l’avaluació contínua.
- Dotar i impulsar majors recursos humans, d’infraestructura i econòmics l’espai.

- Assolir el reconeixement públic i ciutadà com a espai de dinamització social, patrimonial i cultural de referència local.
- Articular una proposta programàtica que impulsi iniciatives socials, culturals i educatives vinculades a Santa Coloma de Queralt i l’àrea d’influència.
- Dotar d’eines i metodologies innovadores per connectar amb els diversos públics.


- Establir una estratègia de comunicació i màrqueting sobre el nou relat, proposta de valor i els eixos de programació.
- Aconseguir millorar la museografia i l’experiència de visita a la Farinera.
- Activar un pla de conservació, restauració i recerca vinculant la història, patrimoni i medi ambient de la Baixa Segarra.
ESPAIS



Emmarcat en la variant dinamitzadora de La Farinera, hi ha un seguit d’espais adaptats perquè es realitzin tota mena d’activitats; teatre, presentacions, tallers, visites de centres escolars, mostres, etc. El futur de La Farinera passa per ser un centre viu i és per això que disposem d’aquests espais on el passat i el futur poden conviure.
Vols més informació sobre lloguer dels nostres espais? Sí


